Je hebt de stap gezet om te gaan diëten. Je eet dagelijks minder calorieën en kiest voor een gezonde leefstijl. Ook ben je met regelmaat aan het sporten. Je zou denken dat je nu gewicht gaat verliezen, maar toch merk je dat je de laatste tijd juist aankomt. Aankomen door sporten tijdens een dieet is een veelvoorkomend vraagstuk. Lees hier hoe het komt!
Ik sport veel, waarom val ik niet af?
Aankomen in gewicht door sporten is iets wat bij veel mensen vragen oproept. Je bent al een tijdje aan het sporten maar valt maar niet af. Je bent zelfs zwaarder geworden. Hierdoor lijkt het alsof je geen resultaat boekt, maar dit is niet het geval! Door veel te sporten bouw je spiermassa op. Dit weegt meer dan vetmassa, waardoor je aankomt in gewicht. Maar laat je niet gek maken, bewegen is zeker goed voor je gezondheid!
En nog meer goed nieuws: met meer spiermassa verbrand je meer calorieën! Niet alleen tijdens het sporten maar ook in de rustpauzes. De verbranding gaat namelijk nog door in de spieren. Dit kan tot wel 24 uur doorgaan! Sporten kan dus zeker ondersteunend werken maar het resultaat is meer zichtbaar in de spiegel dan op de weegschaal. Het aankomen door sporten heeft dus een logische verklaring: je verhoogde spiermassa zorgt voor een zwaarder lichaamsgewicht.
Het proteïne dieet in combinatie met sporten
Tijdens het proteïne dieet krijg je veel eiwitten binnen en weinig koolhydraten. Eiwitten leveren veel energie waardoor je minder snel honger hebt en dus ook minder eet. Daarom is het belangrijk om tijdens het dieet voldoende proteïne producten te eten. In combinatie met voldoende lichaamsbeweging hebben eiwitten een positieve invloed op vetverbranding, het behoud van spiermassa en het herstel van spiervezels. Op deze manier kun je dus gewicht verliezen maar toch voldoende spiermassa opbouwen en behouden.
Valkuil: te veel eten na training
Nadat je gesport hebt, denk je vaak dat je alles kan eten wat je wil. Je hebt namelijk net hard gesport en veel calorieën verband, toch? Gevolg is dat je meer eet dan dat je verbrand hebt. Zorg ervoor dat je je blijft houden aan het dieet en de hierbij horende calorieën die je mag innemen. Wil je zeker weten dat je het goed doet? Houd dan bij hoe veel calorieën je verbrandt tijdens het sporten. Zo weet je precies of je eventueel nog een extra proteïne reep kunt innemen na het sporten. Of juist niet!
Vocht vasthouden door sporten
Krachttraining kan zorgen voor kleine spierscheurtjes. Die kleine scheurtjes in het spierweefsel zijn nodig om sterker te worden maar kunnen er ook voor zorgen dat je extra vocht gaat vasthouden. Hierdoor zwel je een beetje op en word je dus ook zwaarder. Dit is gelukkig niet voor lange tijd maar het lichaam heeft even tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe inspanningen. Het aankomen in gewicht door het sporten is dus maar tijdelijk door het vocht wat wordt vastgehouden.
Rustdagen zijn belangrijk om gewicht te verliezen
Herstellen is heel belangrijk voor je spieren. Als je niet genoeg rust neemt heb je namelijk een groter risico op chronische ontstekingen. Dit kan ook weer invloed hebben op je gewicht. Daarom is het belangrijk om genoeg rustdagen te nemen zodat je lichaam weer kan herstellen. Er bestaan sporthorloges die aangeven wanneer je weer voldoende hersteld bent.
Hoe vaak weeg jij jezelf?
Probeer jezelf niet gek te maken door elke dag op de weegschaal te gaan staan. Dit geeft namelijk een vertekend beeld. Maak duidelijke afspraken met jezelf om 1x per week een weegmoment in te plannen. Doe dit ook altijd op hetzelfde moment van de dag. Dus niet de ene keer in de ochtend en de keer daarna in de avond.
Belangrijk: veel slaap en weinig stress
Deze 2 factoren kunnen enorm relevant zijn tijdens het afvallen. Je hebt slaap nodig om je lichaam op gewicht te houden. Een slechte nachtrust verstoort namelijk de aanmaak van het hongerhormoon, waardoor je een veel grotere behoefte krijgt om te eten. Daarnaast kun je stress beter vermijden wanneer je op gewicht wilt blijven. Het stresshormoon cortisol zorgt namelijk onder andere voor adrenaline. Dit stimuleert je schildklier om je stofwisseling te verhogen waardoor je ook weer sneller zin krijgt in iets lekkers. Daarnaast zorgt dit hormoon ook voor een behoefte aan snelle energie, ook wel suikers genoemd. Dat is dus iets wat je zeker wil voorkomen!